Bezoek aan De Drijfstang, modelspoorvereniging te Nunspeet.

Na een paar vriendelijke telefoontjes met de voorzitter van De Drijfstang kwam er een uitnodiging. Op donderdagavond 30 oktober vertrokken we met ongeveer 13 personen naar Nunspeet. Daar stond de rest al te wachten en al met al waren we met ongeveer 20 personen te gast.
De Drijfstang heeft een voormalige politiepost uitgebouwd tot 3 grote ruimtes. Bij binnenkomst is er een grote N-baan, waarop deze avond een keur aan materiaal rondreed. Via een koffieruimte, met originele rookcoupé kom je in een grote ruimte waar een HO baan is gesitueerd. De baan is vooral Nederlands georiënteerd. De opbouw is een baan die geheel rond gaat, met een een “tussenpoot” waarop een keerlus en een schaduwstation is gebouwd. Schaduwstation is hierbij een fout woord, want de opstelling is goed zichtbaar.
De baan is ruim opgezet en er rijden lange treinen. Een model van een hefbrug is wel een eyecatcher. De werkende brug liet natuurlijk de techneuten onder ons goed nadenken. De baan is analoog gestuurd. Naast de baan rijden de nodige modelauto’s. een aantal leden houden zich bezig met de autobanen. Deze rijden digitaal. De auto’s zijn verlicht en mooi gedetailleerd. Gelukkig ook met busvervoer, met als bijzonderheid een werkend routebord. Op een klein beeldscherm is te lezen wanneer de volgende bus komt, inclusief bestemming. Er is veel aandacht voor de details. Leuke vondsten, zoals spiegelwandjes, trambaan en een prachtige fly-over.

Of Nunspeet veilig is weet ik niet. Ik telde een groot aantal rampen op de baan, hetgeen voor de nodige levendigheid zorgt. Een begraafplaats lijkt mij dan ook nodig op het te complimenteren.
Door de geanimeerdheid was er eigenlijk geen gelegenheid om meer te horen over de vereniging. Dit zou de spontane gesprekken alleen maar verstoren.
koffie, hapjes en vooral goede gesprekken stonden centraal. De avond ging snel, er zijn zeker goede contacten gelegd en ik vermoed dat er een vervolg komt.
Nunspeet, succes met jullie volgende projecten. De MSVD heeft een mooie avond gehad en we houden contact.
Remco