De Hobby van André

Ik ben werkzaam bij AWL techniek te Harderwijk, deze keer werd ik geinterviewd voor het bedrijfsblad.

De Hobby van:
Deze keer vertelt André Sinke over zijn hobby. Het is normaal de bedoeling dat ik een soort interview met de betreffende collega doe. Deze keer heb ik eigenlijk maar één vraag gesteld: “Vertel eens over je hobby!” En daar ging ie!

Mijn hobby houdt in dat ik mij bezig houd met modeltreinen. En dan wel alles aangesloten aan de computer natuurlijk. Sinds 1985 is dit een beetje opgekomen. Je hebt onder andere je hele baan op het scherm en ziet precies waar de treinen rijden, je kan instellen waar ze wel en niet mogen rijden, wissels sturen en ga zo maar door. Verder heb je ook
Intelligente locomotieven die een stukje elektronica aan boord hebben, die geven onder andere geluidsignalen af op het moment dat ze remmen, en natuurlijk als ze rijden hoor je dat ook.

Het nieuwste op dit gebied is een soort bus-systeem waar de locomotieven zich op aanmelden. Helaas zijn er nog wel verschillende protocollen die door verschillende fabrikanten gebruikt worden. Dat gaat wat verder dan simpelweg de spanning van een stukje spoor afhalen. Dat zie je nog wel bij de oudere garde, maar dit verdwijnt toch meer en meer.

Ik ben op dit moment lid van een modelspoorclub en wel MSVD. Dat staat voor Model Spoor Vrienden Dronten. We zijn met een man of 35. Daarmee houden we workshops en gaan regelmatig samen naar een beurs. We hebben zelf geen clubgebouw maar maken regelmatig gebruik van een basisschool. We hebben daar ook een baan gemaakt en daar mogen de kinderen van de basisschool ook gebruik van maken om zo kennis te maken met een stukje techniek en uiteraard ook de modelspoor hobby. We moeten ook een beetje de hobby promoten omdat de kinderen tegenwoordig zoveel andere dingen hebben zoals spelcomputers etc. dat ze weinig interesse meer hebben in modeltreinen. Promoten doen we ook op 18 en 19 december in de Meerpaal in Dronten. Daar staan we dan ook met een baan en hopen zo ook weer wat meer mensen en voornamelijk de jeugd te lokken. Er zullen daar ook andere clubs aanwezig zijn met banen.
Op dit moment hebben we een paar jonge leden en daar mogen er best meer bij komen.
Verder blijven we op deze voet verder gaan dus zonder clubgebouw en eigen baan zoals je bij andere clubs ziet. Wel gaan we bij elkaar langs om te kijken of te helpen.

Als je gaat beginnen met een baan moet je eigenlijk van te voren al heel wat bepalen: op welke schaal ga je de baan bouwen, wat wil je uitbeelden, welk seizoen, welk tijdperk en welk land. Wij noemen dat het diorama. Wil je een berglandschap, wil je een haven, ga je autootjes rond laten rijden etc. Het gaat eigenlijk best wel heel ver. Het gaat er ook om het landschap zo realistisch mogelijk te maken. Gebouwen en treinen worden ‘gewheatered’ dus ouder, smeriger en dus realistischer gemaakt. Denk aan huizen met oude dakpannen en muren. Ook achtergronden kun je met fotobewerkingsprogramma’s maken en ga zo maar door. Je hebt eigenlijk heel veel nevenhobby’s. Zelf rijd ik met treinen die het jaar 1970 in duitsland en een beetje zwitserland uitbeelden. Soms ga ik ook bij het echte werk kijken natuurlijk, recentelijk nog bij TWB. Op dit moment ben ik net weer opnieuw begonnen op zolder. Even een nieuw laminaatje gelegd en nieuwe spullen aangeschaft waaronder een loc-lift. Dit is een soort parkeer garage van 3 sporen naast elkaar van 9 etages met een lengte van 2,5 meter. Alleen hier ligt al 60 meter spoor en kunnen 27 treinstellen plaatsnemen om ze er automatisch uit te laten rijden. Dat heeft weer het nodige gekost.

Mijn nieuwe baan zal ook weer in 1970 stijl blijven omdat ik die spullen al heb. Verder wil ik graag wat met een haven en een raffinaderij gaan doen. Mijn aparte kamer op zolder is uiteraard altijd te klein voor wat ik wil. Verder ben ik natuurlijk bezig met een klein baantje voor mijn zoon. Dat zal hopelijk de volgende generatie worden.

Wil je meer weten over André zijn passie, of virus zoals hij het zelf noemt, neem dan eens een kijkje op www.MSVD.nl of bezoek de Meerpaal in Dronten op 18 of 19 december want hoe meer mensen, en voornamelijk jongeren, met het virus besmet worden hoe beter!

André Sinke