Je moet geen tijd vrijmaken voor je hobby!

Een gedachte mijmering

Moet je tijd vrijmaken voor je hobby? Ik dacht hierover eens na en kwam tot de slotsom dat een hobby pas een hobby wordt als je er geen tijd voor vrijmaakt.

Voor onze hobby modelspoor moet je geen tijd vrijmaken. Je maakt toch ook geen tijd vrij om te slapen of te eten, het is een vastonderdeel van je routine in je leven geworden. Ga naar het toilet of ga eens douchen. Het zijn allemaal korte momenten die door ons worden ervaren en ingevuld. Ik maak hier ook geen tijd voor vrij. Ik sta er niet eens bij stil. Het is onderdeel van mijn bestaan.

Ik meen dat er velen onderons zijn die een afwachtende houding aannemen om de modelspoor hobby eigen te maken. Oh we willen wel graag maar de prangende vragen zijn: Heb ik hier wel tijd voor? Moet ik dan geen offers maken voor andere zaken? Het zijn vragen die bij ons opkomen omdat we menen een schematisch en planmatig leven te moeten vormen. Gevormd door onze opvoeding of onze loopbaan denken we dat het ene niet kan zonder het ander na te laten.

Kijk, onze modelspoorhobby heeft een aantal grote voordelen. Het is tijdloos, het bederft niet, het kan groot of klein in elke kamer een plaatsje krijgen, je hoeft er niet speciaal voor te reizen, het is in de nabijheid van je huiselijk bestaan en het kan elk moment deel uitmaken van een stukje routine in je leven. Vaak is dit een 10 minuten en op andere dagen soms een paar uur. Dan zijn er de dagen van onthouding, niet omdat ik niet wil maar gewoon omdat ik even andere dingen te doen heb. De modelspoorbaan wordt er niet minder door.

Als ik op reis ben of op mijn vakantie adres vertoef vindt ik het heerlijk om mijn gedachten even naar de modelspoor te laten gaan. Zit ik in een hotel, na een lange dag van arbeid, dan is niets zo ontspannend om een lokaal tijdschrift of een boek te lezen over de modelspoorhobby. Ook betrap ik me erop dat ik gefascineerd kan kijken naar de treinen die voortbewegen in het landschap en tot stilstand komen in de stations. Het geeft weer inspiratie en is een goede voedingsbodem voor ideeen op mijn modelspoorbaan.

Maak ik voor dit alles tijd vrij? Nee! Het is een onderdeel van mijn leven.

Dus aan allen die nog peinzen met de gedachten moet ik wel aan een modelspoorbaan gaan  beginnen? stel ik de vraag, ‘Wat weerhoudt je ervan?’ Je hoeft er geen tijd voor vrij te maken. Het wordt vanzelf een onderdeel van je leven.

Rob