Op bezoek bij Modelspoor museum Sneek

Met een delegatie van 24 man togen we naar Sneek, naar het fraaie modelspoor museum. Onze Rob Croese had geregeld dat wij op een doordeweekse avond eens een kijkje konden gaan nemen naar wat het museum allemaal te bieden heeft en vooral wat er achter de schermen allemaal plaats vindt.

Na ontvangst met koffie werden we door de museum directeur, de conservator en enkele vrijwilligers geinformeeerd over het ontstaan van het museum, de organisatie en het programma van deze avond.

Tijdens de rondgang werd ons al spoedig duidelijk; hier leeft de modelspoor geschiedenis, hier ruik je de passie voortgebracht door onze hobby over de loop der tijden.

Naast een uitvoerige en prachtige collectie modelspoor modellen vinden we een overzicht van werkende modelspoorbanen. Gebouwd en gedoneerd door modelspoorbouwers uit het hele land. De vrijwilligers hebben de banen actief gemaakt met allerlei drukknopfuncties zodat bezoekers naar hartelust de banen en de entourage kunnen bedienen.

Ook in het atelier keken we onze ogen uit. Een heerlijke werkplaats voor het onderhouden en vervolmaken van de authentieke banen. Tot slot mochten we een kijkje nemen op zolder alwaar de modellen worden bewaard en onderhouden. Ook de bibliotheek met uitvoerige documentatie en catalogi is om van te watertanden.

Het modelspoormuseum mag zich verheugen op een prima bezoekers aantal. Een menig museum kan jaloers zijn op de populariteit van dit museum. De ambitie van het modelspoor museum is dan ook voortvarend. Men wil spoedig gaan uitbreiden om het omvangrijke aanbod van nog niet getoonde modellen en banen onder de aandacht te kunnen brengen.
Kortom een museum met een gezonde instelling en wat ons betreft een museum waar we weldra weer eens gaan kijken.

Dank aan Rob Croese voor het organiseren van dit geslaagde uitje.

Groepsfoto MSVD delegatie. Met dank aan Dick voor de foto.