Projecten FabLab

FabLab

FabLab en de MSVD werken samen sinds begin 2013.

De samenwerking van het Fablab met de MSVD vind z’n oorsprong op 6 december 2012, de dag dat de Hanzelijn officieel werd geopend door koningin Beatrix.

Op zaterdag 8 december 2012 was het feest langs de Hanzelijn en ook in Dronten werden allerlei feestelijkheden gehouden, voor de MSVD een uitgesproken kans om wat meer ruchtbaarheid te geven aan onze hobby, modelspoor. Een volledig verslag vind u hier.

Jolanda (van het Fablab) bezocht samen met haar man de mini tentoonstelling van de MSVD.

Nog voor de opening van het Fablab legde Jolanda de eerste contacten met de stuurgroep van de MSVD en al snel was de samenwerking tussen Fablab en MSVD een feit.

Een gevolg hiervan is dat de MSVD een modelspoorbaan bouwt voor de leerlingen uit de bovenbouw van het basis onderwijs. Deze modelspoorbaan wordt vanaf de eerste paal geschonken aan het Fablab.

 

 

       

 

Gevraagd:

Uw oude speelgoedtrein voor een educatief tweede leven

 

FABLAB – Digitale leeromgeving voor o.a. 3D printen, lasersnijden en LED technologie.

MSVD – Modelspoor Vrienden Dronten, een 30-tal enthousiaste vrienden met allemaal een gedeelde passie, namelijk: de modelspoorwegbouw.

Samen maken we een modelspoorbaan voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs. Hierbij kunnen de leerlingen technische vaardigheden opdoen en uitvoeren. Al doende zien de leerlingen hun eigen baan groeien.

Voor dit educatieve project zoeken we gebruikt Märklin materiaal dat wellicht op uw zolder stof aan het vergaren is. Alles is welkom maar in eerste instantie zoeken we rails en wissels.

Als u een bijdrage wilt leveren aan dit unieke project verzoeken we u even te bellen met Jolanda op tel: 06 300 88 78906 300 88 789 of een mailtje te sturen naar Jolanda@fablabdronten.nl

Namens de leerlingen bij voorbaat bedankt!

FABLAB en MSVD

De modelspoorbaan voor het Fablab wordt mede gebouwd door de giften van de volgende mensen, welke we hiervoor hartelijk bedanken.

We hebben reeds een aantal giften ontvangen, niet alle mensen zijn bij naam gekend, wie wel bekend is noemen we hier bij naam.

Louis Smit uit Wervershoof

Hier een kleine uitleg van de Fab-Lab baan.

De grote van de baan is 4.00 X 1.20 mtr.

Hierop wordt een onder en een bovenbaan gebouwd van Marklin M-rails.

Van een grote keerlus met een station, gaat de baan in een spiraal ( linkerzijde ) naar het

tweede nivo, waar ook weer een grote keerlus ( rechterzijde tegengesteld ) met een station kan worden gerealiseerd. Ook kunnen we meerdere opstelsporen inbouwen.

Het frame wordt gebouwd van stroken underlaiment. De buitenkant wordt 15 cm. hoog, het

binnenframe wordt 8 cm. hoog. Er komen 6 poten onder. Het geheel komt op wielen te staan, zodat de hele baan verreden kan worden.De rails wordt gelegd een ondervloer van hout en zachtboard,( heb ik nog een hele partij van liggen ).

Het is de bedoeling dat de overige ruimte wordt opgevuld met plaatjes, zodat de kinderen op die plaatjes kunnen bouwen.

Door alle giften, zijn we wat railmateriaal en wissels zo goed als compleet.

Ook het frame zal, mede door onze eigen giften op de nieuwjaarsavond, waarvoor hartelijke dank, zo goed als gerealiseerd kunnen worden.

Ik moet alleen nog even de bouw van de poten met de wielen uitwerken.

Ik zal proberen om het hout van het frame zo goedkoop mogelijk aan te schaffen.

Zodra we kunnen gaan bouwen, laten we het jullie weten.

 

Met vriendelijke groeten

Bert

 

Elders op deze site kunt u lezen over de plannen die er zijn om een modelspoorbaan op te zetten voor de jeugd van de bovenbouw basisschool.

Het was de bedoeling bij het opzetten van deze baan dit in samenwerking te doen met het FabLab Dronten, echter het FabLab bestaat niet meer in deze vorm. Vervolgens is de MSVD in contact gekomen met basisschool “Het Zuiderlicht”. Dit is de reden dat de plannen die wij hadden met de baan in het FabLab nu zijn gaan realiseren in samenwerking met de school.

U kunt de ontwikkelingen volgen onder het hoofdstuk Zuiderlicht spoorbaan”.