Stoomdagen Rotterdam

Op 20 en 21 oktober was het stoomweekend bij de bij Stichting Stoom Nederland (SSN).
Met mijn broer ben ik zaterdag bij de stoomdagen van Rotterdam geweest en zag er een aantal stoomlocs onder stoom staan. Wij hoorde dat de BR23 van de VSM ook nog onderweg was naar Rotterdam.  Wij zijn met de eerste trein om 10.40 uur naar Gouda gereden. Ik ben in de buurt van Rotterdam geboren en vond het leuk om vanuit de trein weer oude herinneringen op te halen. Tussen Moordrecht en Gouda heeft de machinist ruim zijn stoomfluit gebruikt en het resultaat was dat alle koeien, paarden en schapen die in het land stonden hard wegliepen. Toen wij ‘s-middags weer richting Rotterdam gingen, kon de machinist fluiten wat hij wilde, maar de beesten kwamen niet meer in beweging. Vermoedelijk dachten zij: dat zullen wel weer van die stoomliefhebbers zijn die elk jaar onze rust komen verstoren.
In Gouda aangekomen zijn we richting de markt gelopen en onderweg kwamen er allerlei oude herinneringen bij mij boven. Mijn grootouders woonde in Nieuwerkerk aan den IJssel en als er kleding gekocht moest worden gingen we altijd naar Gouda. Ook de boodschappen voor een verjaardag werden altijd in Gouda gehaald.  Goudse siroopwafels van banketbakkerij Van Vliet!!!        Ik zag me ineens weer 50 jaar geleden met mijn opa in Gouda boodschappen doen. Zo zie je maar dat niet alleen treinen leuk zijn, maar zulke herinneringen als hierboven zijn net zo duurzaam.
Vervolgens weer naar Rotterdam gereden en met mijn broer naar huis gereden. In de loop van de middag ben ik richting Dronten gereden en kwam ik rijdend op de A12 weer langs de spoorlijn waar ik ‘s-morgens met de trein gereden had. In de verte zag ik nog de rookpluimen van de stoomloc richting Gouda.  Ik kan terugkijken op een hele mooie dag .

Jasper