Workshop Landschapbouw deel-1

Zaterdag 3 december kwamen we bijeen om weer een geweldig staaltje scenery bouw voorgeschoteld te krijgen van de grootmeesters Evan Daes en Erik de Block …

Leuk om te zien was dat er ook een flink aantal gasten naar Dronten was afgereisd uit verschillende windstreken van Nederland maar ook België. Het was een mêleerde gezelschap van H0, spoor-0 en spoor-1 rijders, zowel mannen als vrouwen, van jong tot belegen 🙂

 

Wil je een realistisch landschap? Kijk dan naar buiten en ga er op uit (en sla niet weer een modelspoorcatalogus van Kibri of Noch open). Kijk naar de details: een paaltje, een slootje, zie je wel dat een weiland niet helemaal glad is maar dat er glooiingen in zitten en er zo hier en daar een lange pol gras uitsteekt? En dat talud: merk op dat de hoek klein is (en het geen steile klimwand lijkt). Maar ook het spoor: de vaak bereden hoofdlijn heeft de bielsen een stuk dichte bij elkaar dan dat zijspoortje en zie ook meteen het verschil in kleur en de vegetatie. Heb je dat hekje gezien? en dat hectometerbordje? Of dat wegdek met de diverse beschadigingen en reparaties? Kortom, gebruik je doppen (=> ogen).

 

Soms zie je mooie dorpjes op modelbanen met en grote bus op het dorpsplein. Echter, geen straat is breed genoeg om zo’n bus daar te laten geraken en er is geen weg het dorp uit… Of… hoe moeten de preisertjes überhaupt van het dorpje bij het station komen als er geen voetpad is, geen overgang en ook geen loopbrug?

Dat was een duidelijke boodschap! Wil je het echt laten lijken, kijk dan ook goed om je heen op straat en maak foto’s, bijvoorbeeld met je telefoon.

 

Na de voortreffelijk verzorgde lunch (een dikke pluim voor de organisatie daarvan !!) ging het verder: in een paar kwartier tijd werd een geel stuk Styrodur, een grijs stuk architectenkarton en een wit proceleingipsen-afgietsel met wat Sculptamold en wat verf omgetoverd in een landweggetje langs een berghelling met steunmuur. Geweldig hoe handig Evan en Erik zoiets aanpakken. Vandaar ook dat ze 40 modelspoorbanen hebben gebouwd in 6 jaar tijd in alleen de weekenden (!!) => beide heren hebben ook nog een fulltime job en een eega die de nodige aandacht verdient.

 

Kortom het was weer een lust voor het oog en enorm inspirerend om bij te zijn. Onderweg naar huis dacht ik nog, waarom lukt zoiets thuis niet? Afgezien van het juiste gereedschap en de juiste producten zal het vast de ervaring zijn… Oefenen, oefenen en nog eens oefenen… en dan lukt het ons ook vast (een keer).

 

Dus… afgelopen zondag vol goed moed naar de bouwmarkt afgereisd en daar nog wat nieuwe basis materialen aangeschaft. Aanstaande zaterdag naar Houten om een aantal mallen te bemachtigen en dan kunnen we los 🙂

 

Ik kan haast niet wachten tot de volgende keer (4 februari a.s.) en… als ik voldoende inspiratie heb neem ik nog de aanzet voor een eerste diorama mee (een proefstukje) zodat ‘de landschap kunstenaars’ (Evan en Erik) me wellicht kunnen helpen met wat tips en hints.

De foto’s

https://goo.gl/photos/GezziimSfzN8qUua7

Erik Huisman