Workshop landschaps bouw door Evan Daes en Erik Block

Zaterdag 17 september 2011 was het dan eindelijk zover, de workshop landschapsbouw gegeven door Evan Daes en Erik Block.
Evan post nogwel eens wat van zijn werk op het forum van modelspoormagazine.
Het diorama wat gebouwd wordt tijdens de workshop, er is sneeuw op komst, nog een diorama van Evan.
The High Line is een lopend project.

Onderstaand een paar indrukken van de workshop door enkele van de deelnemers, hier nog  wat foto’s, met dank hiervoor aan Erik H.

Hoi Modelbouwvrienden

De workshop was geweldig!!!
De uitleg en de praktijk waren zeer goed.
Ondanks dat ik toch een aardige scenery bouwer ben, heb ik heel veel geleerd over het samen gebruiken van materialen.Vooral van Woodland, ha…ha…ha!!! Ik ben in het bezit van alle materiaal, maar als je het gebruik in de praktijk ziet verwerken gaat er toch een tweede wereld voor je open.
Evan was trouwens een goede spreker en nam overal de tijd voor.
Het was een zeer geslaagde dag. Ook de broodmaaltijd en de soep waren heerlijk!!
Hartelijk dank daarvoor.

Vriendelijke groeten en Spoorze

Bert de Groot

17 september 2011 hebben wij de eer mogen beleven om naar een ware scenery kunstenaar met zijn assistent en vriend te mogen luisteren en vooral te kijken. Ik heb het over de waardevolle presentatie (workshop, seminar) van Evan Daes en Eric Block. Geweldig, wat die mannen kunnen en zeker ook zoals ze hun kennis en vaardigheden kunnen overdragen. Daarbij weliswaar werd de audio visuele presentatie zeker ondersteund door de professionele inzet van Rick Stuart, jawel, zoon van ons aller voorzitter Rob.

Nadat ongeveer iedereen binnen was, startte het seminar met een korte voorstellings ronde van de bezoekers en waar zij op trein gebied mee bezig zijn op dit moment. Dit was nuttig, omdat er deze keer ook meerdere niet MSVD-ers in het gezelschap aanwezig waren.

Vervolgens werden diverse beelden getoond van diverse projecten, waar de heren mee bezig zijn en zijn geweest. Gelijk hiermee een inleidende materiaalbespreking, waarbij vooral de risers en de styrodur platen grote aandacht kregen. Vooral de verwerkings mogelijkheid van de styrodur platen werd goed in de aandacht gezet. Over de verkrijgbaarheid in Nederland ontstond nog wat discussie, een zoektocht ernaar is de moeite waard, want het is werkelijk superieur aan het witte bolletjes piepschuim, wat ook wel, maar steeds minder wordt toegepast. Hoewel het heel makkelijk en snel verwerkbaar is, heeft Evan ter voorbereiding al een basis model van een diorama van te voren in elkaar gezet. Die heeft hij, wél tijdens de presentatie, geheel bekleed met gipsverband, zodat de stapel styrodur plaatjes werd omgezet in een dijk, waar een spoor overheen leidt en een auto weggetje er onderdoor. Toen dat gipsen ongeveer klaar was, kon de droogtijd mooi worden gecombineerd met een lunchtijd voor presentatoren en luisteraars. Diverse broodjes, zelf te beleggen met kaas, worst, e.d., vooraf gegaan door een heerlijke soep, de avond en deel van de nacht voor de presentatie bereid door de organisator van deze bijzonder succesvolle bijeenkomst. Viel unaniem uitstekend in de smaak !

Nadat de buiken gevuld waren, kreeg de presentatie kleur, ja letterlijk! Er werden m.b.v. mallen stukken rots gegoten, van gips, om de toch wel flauwe hellingen van onze diorama wat "body" te geven. Ook werd op de heuvelwand met Sculptamold gedemonstreerd, hoe met dat materiaal direct op de bergwand rots structuur kan worden aangebracht. Met behulp van een paar simpele spateltjes, die waarschijnlijk bij Blokker of Action voor een appel en een ei te koop zijn. En natuurlijk met de vaste hand van de meester. Sculptamold werd van te voren met liquid pigment ingekleurd, zodat goed was te zien, ook op de videobeelden, hoe dit materiaal verwerkt en aangebracht werd. Uiteraard werd de witte rest van de bergwand ook gekleurd. En toen, na toepassen van drybrush techniek, strooimaterialen, struikjes, in diverse kleuren grijs en groen, en als laatste rail ballast, was het onvermijdelijk dat na eerst stil toekijken de ooooh’s en aahhhh’s en zelfs spontaan applaus door de zaal klonken. Wat een kunstenaars had de organisator in huis gehaald. Nagenoeg iedereen ging met jeukende handen naar huis. Niet vanwege huid irritatie door werken met de diverse materialen, maar puur gevuld met inspiratie. Dit heeft heel veel ideeën en werklust bij de mensen opgewekt en dat was nou precies de bedoeling van dit seminar. Op naar deel 2, eind oktober, waar onder andere weatheren, bomen maken en meerdere technieken aan de orde zullen komen.

Groeten Hans S.