Projecten Gerrit

Gerrit

Na ongeveer 40 jaar heb ik mijn treinspullen weer van zolder gehaald. In de afgelopen jaren had ik geen ruimte en geen tijd om mij met de modelspoor hobby bezig te houden. Toen mijn oudste zoon het huis had verlaten en op zich zelf ging wonen kwam er een mooie zolderkamer vrij.

 

Onderwerp index
Projecten Gerrit
Introductie
Schoenendoosproject
 

 


Introductie

Ik heb mijn oude m-rails niet meer gebruikt en moest dus kiezen C-rails of k-rails.

Mijn Märklinbaan wordt opgebouwd met K-rails. Het streven is om de baan te automatiseren met DINAMO van Leon van Perlo en aan te sturen met Koploper.
Omdat Dinamo alleen werkt met gelijkstroom zal ik mijn loks moeten ombouwen van wissel naar gelijkstroom.

Het moet een baan worden met een een Nederlandse uitstraling al is het i.v.m. de ruimte die ik tot mijn beschikking heb (zolderkamer van 3.60 x 3.60 m) misschien wel nodig een berg te creëren om de klimspiraal vanuit het schaduw station te verbergen.
Ik kies voor een Nederlandse baan omdat ik het Nederlandse materiaal mooi vind.

Het opzetten van de baan gaat niet erg snel omdat ik niet eerst een ontwerp heb gemaakt maar gewoon begonnen ben met het leggen van rails. Regelmatig is het voor gekomen dat ik een stuk van de baan weer heb afgebroken omdat het niet naar  mijn zin was of omdat ik vergeten was isolatie aan te brengen voor het verdelen in blokken.

De rails leg ik op isolatieplaten van de Gamma (blauwe stroken).

De platen snijd ik in stroken van 2 cm en lijm met verdunde houtlijm twee stroken naast elkaar omdat 2 cm stroken goed te buigen zijn.

Meer Foto’s vind je hier.

 

 

 

 

 


Schoenendoosproject

Een aantal maanden geleden op één van onze clubavonden lanceerde Michaël het project “schoenendoos”.

De gedachten achter dit project was, om op een kleine oppervlakte (ongeveer de grootte van een schoenendoos) een diorama te maken dat later op je modelbaan een plaats kan krijgen.

Omdat het een kleinschalig bouwwerk wordt kan je veel aandacht schenken aan details.

Het probleem voor mij was, wat ga ik bouwen?

Na enige tijd wist ik het.

Mijn baan wordt een Nederlandse baan in tijd perk “NU” 2011.

Mijn bouwwerk wordt ook iets van “NU”. De woning waar ik nu woon anno 2011.

Daarom heb ik de bouwtekeningen van onze woning maar eens opgezocht en daarvan kopieën gemaakt. De tekening was schaal 1:100. Ik heb de tekeningen 115 % vergroot zodat ik tekeningen heb in de schaal 1:87.

In Houten heb ik een paar plaatjes plasticard met steenmotief gekocht en ben aan de slag gegaan.

Het leuke hiervan is dat je het niet op je warme zolder hoeft te doen maar lekker in de tuin. Ook ben ik een paar weekenden met de caravan erop uit geweest en heb ik de spullen van het project mee genomen. Heerlijk een boek lezen en af en toe lekker even knutselen.

Hier even wat plaatjes van de werkelijkheid en van het model in aanbouw.