Zuiderlicht Spoorbaan

Zuiderlicht spoorbaan

De winterbaan

Al enige tijd waren er plannen om een modelspoorbaan te bouwen om zo de jeugd enthousiast te maken voor onze mooie hobby.

De MSVD is geen vereniging maar een vriendenclub wij hebben daarom geen statuten, geen geld, geen bestuur, geen clubbaan maar ook geen vaste ruimte waar wij bij elkaar kunnen komen.

Een van onze vrienden is als vrijwilliger werkzaam op de basisschool “Het Zuiderlicht” in Dronten. Omdat het onderwijs regelmatig vernieuwd en de school het ” ontdekkend leren” hoog in het vaandel heeft staan ontstond het idee om een modelspoorbaan te gaan bouwen in de centrale ruimte van de school.

 

 

 

Het mes snijdt dan aan twee kanten n.l. de school krijgt een modelspoorbaan en de MSVD heeft een ruimte waar zij bij elkaar kunnen komen voor hun clubavonden.

Hoe zijn we aan onze modelspoor spullen gekomen?

Zoals gezegd, we hebben geen geld. Tijdens de manifestatie in de bibliotheek in december 2012 ter gelegenheid van de opening van de Hanselijn hebben we veel bezoekers gesproken en er bleek dat veel mensen nog modelspoor spullen op zolder hebben staan. De MSVD heeft daarom een stukje in de Flevopost gezet en gevraagd of er mensen waren die afstand wilde doen van deze materialen t.b.v. de jeugd. Wij waren aangenaam verast toen we de hoeveelheid treinspullen zagen die we aangeboden hebben gekregen. Veel rails, wissels, locomotieven,, wagons, huisjes enz..

Toen de materialen binnen waren kon er een begin gemaakt worden met de bouw van een baan. Eén van de MSVD leden heeft een ontwerp gemaakt van een baan. Toen dat ontwerp klaar was moest er een tafel komen waarop de treinbaan gebouwd kon worden. Er moest hout komen voor het maken van de tafel. Formido Dronten heeft een deel gesponsord van het benodigde hout en lijm.

In november 2014 hebben we vanuit de MSVD een bouwteam in het leven geroepen. Het bouwteam bestaande uit vijf man begon met het op maat zagen van het hout waarna enkele dagen later in het technieklokaal van de school stevig is geknutseld om een tafel te maken.

Omdat de schoolkinderen graag in de periode voor de kerstvakantie een mooi winterlandschap met een treinbaan wilde maken hebben we een tijdelijke treinbaan gemaakt zodat zij er mee aan de slag konden.

Dinsdag 16 december was het grote moment aangebroken, de baan was gereed en de officiële opening kon plaats vinden. Burgemeester de Jonge van Dronten was door de leerlingen gevraagd om dit te doen. Veel mensen waren aanwezig waaronder vooral veel ouders, opa’s en oma’s.

Na de kerstdagen wordt deze baan afgebroken en daarna zal de definitieve baan worden gebouwd.